top of page

09 12 2021

-

Zins vorig jaar heb ik een slang (een rode ratten slang) als huisdier, dit leverde gemixte reactie van vrienden en kennissen.

 

Na mijn mening heeft de slang een onterecht slecht karakter (niet als duivel, dat is iets uit het nieuwe testament), die denk wel haar oorsprong heeft in onze joods christelijke cultuur achtergrond. Zoals de vrouw de een onterechte erfzonde draagt voor het eten van de appel lijkt ook de slang slachtoffer te zijn van deze erfzonde.

Ik heb nog geen visie over hoe precies dit atelier project er uit gaat zien maar ik ben begonnen met simpele schetsen en ben mij gaan verdiepen in de bijbel en de feministische theologie.

 

De bijbel is verrassend duidelijk over dat de eva en al haar nageslacht zal boeten, ik had zelf verwacht dat het toch minder seksistisch zou zijn (of anders meer verstopt in de taal).

15 08 2021

-

In de bijbel word er gesproken over een boom van kennis over goed en kwaad. Dit is de boom waar de slang eva tot verlijd van te eten, het is om eten van deze vrucht van wijsheid dat eva en adam worden verbannen uit het paradijs.

Het is hier de slang die ons onze individuele autonomietijd geeft, ons de mogelijkheid geeft onze eigen moraal te geven. Het is denk ik dan ook niet moeilijk om het genesis lezen als een stuk waar de slang als echte god optreed, die ons bevrijd van deze autoritaire valse abrahamitische god.

Ik heb mij verder zitten verdiepen in de Bijbelse theologie, en een beetje in het Satanisme. Verder ben ik gegaan met het maken van schetsen zonder te weten waar het heen gaat. De ronde vormen intrigeren mij wel, hoe een slang zich beweegt.

Ik wil mij kwa kleur beperken tot rood en bruin tinten, kleuren die dicht bij de menselijke huid liggen

22 08 2021

-

Je kan wel zeggen dat slangen huid het meest mooiste van de slang is, vaak vol van kleur en in bijzondere patronen. Slangen huid staat vaak symbool voor levenskracht, en de mogelijkheid tot wedergeboorte.

Het leek mij daarom goed om mij verder te verdiepen in de slangen huid, positieve associaties gebruiken om het imago van de slang te verbeteren. Ik heb ook de slangen huid beeldend onderzocht, wat meer in detail en wat grover.

Ook heb ik wat zitten na denken over mogelijke composities waar ik de slangenhuid in gebruik. Ik was begonnen met kijken of iets ik kon doen met mensen hand die een appel vast heeft. De vrucht van kennis over goed en kwaad vindt ik namelijk nog steeds een erg belangrijk onderdeel van concept.

Deze schetsen zijn alleen helaas veel te figuurlijk na mijn gevoel. Ik wil mij eigenlijk alleen beperken tot slangen huid, zonder dat het verder iets uitbeeld. Om de compositie nog iets van interesse te geven heb ik de vrucht van vrucht van kennis tussen de slangen geplaatst.

WhatsApp Image 2022-01-19 at 09.16.38.jpeg
WhatsApp Image 2022-01-19 at 07.42.39 (1).jpeg
WhatsApp Image 2022-01-19 at 07.42.39.jpeg
WhatsApp Image 2022-01-19 at 07.42.39 (2).jpeg
WhatsApp Image 2021-12-23 at 14.26_edited.jpg
WhatsApp Image 2022-01-19 at 17.04_edited.jpg
WhatsApp Image 2022-01-19 at 17.04_edited.png

22 08 2021(nog niet af)

-

Ik heb besloten om mijn compositie concept van voor de vakantie uit te werken op een groot vel. 

De slangen huid krijgt zo een bijna sublieme/overweldigende lading. Hoe de slangen om elkaar heen glijden en zo bijna tot een worden. Ik denk dat het schone van de slang zeker wel naar voren komt in het schilderij.

De vrucht van kennis over goed en kwaad wil goud maken. Ik wil dat het duidelijk is dat we deze kennis niet moeten vermijden maar juist ont armen. ons onderscheid tussen goed en kwaad zorgt er voor dat we kunnen zien wat er mis is in de wereld en dit aanpassen. Ik heb groen bladgoud gekocht voor de vrucht om nog enig zins terug te pakken op de vrucht als plant maar ook vrucht begeert te maken, de kennis waarden te geven.

WhatsApp Image 2022-01-19 at 17.08.09.jpeg
bottom of page