top of page

Conceptueel onderzoek

-

Vorig semester kwam ik in aanraking met het werk van Kara Walker. Haar werk intrigeerde mij erg, vooral het werk 'Fons Americanus'. Hoe zij bestaande klassieke beeldtaal gebruikt om de geschiedenis kritisch te beschouwen.

 

Het leek mij erg interessant om op een soort gelijke manier te kijken naar onze Nederlandse geschiedenis.   Ik wou gaan onderzoeken of ik iets kon met de macht die verbonden zit aan 17de eeuwse Nederlandse schilderkunst. Het leek mij dan ook interessant om een aantal kopieën te maken van bekende schilderijen uit de 17de eeuw maar de figuren hier in naakt aftebeelden. 

In de 17de eeuw was er debat gaande over of schoonheid of het 'doorgevoerde' realisme afgebeeld moest worden. In Rembrandts naakte waarheid wordt deze strijd tussen het classicisme en realisme beschreven. Helaas koos men in die tijd vaak het classicistische schoonheidsbeeld over het realistische. Dit is denk ik ook een van de redenen dat deze schilderijen nog zoon macht over ons hebben.

Beeldend onderzoek

-

Ik was begonnen met het maken van een aantal schetsen van verschillende bekende schilderijen van Rembrandt en Vermeer. En mij in te beelden hoe deze mensen er naakt uit hadden gezien(schets 1, 2, 3, 4). 

Hier bij viel het mij al meteen op dat het effect van naakt zijn er verschillend werkt per schilderij. Met de nachtwacht werkte het niet, de manier waarop ze kijken creëert niet de sfeer die ik wil. Het betrapte dat de staal meesters hebben krijgt een nieuwe betekenis nu naakt. Bij de staal meester heb ik ook gekozen om alleen de middelste 4 te kiezen van de grote van het schilderij.

 

Tijdens het maken van de kleur studies heb ik mij geprobeerd erg te focussen op het naakte van de huid. En het kwetsbaren dat met naakt zijn gepaard gaat( studie 1, 2, 3). 

Bij twee van de studies heb ik geprobeerd wat meer te experimenteren met kleur. Beide vindt ik goed gelukt en interessant maar niet passen bij mij concept.

Eindproduct

-

Voor mijn eindwerk heb ik gekozen om het een serie van drie te maken. Met een schilderij van het melkmeisje, de staalmeester en het meisje met de parel.

De titel van de serie is blootgesteld, vanwege de dubbele betekenis.

studie 1
studie 2
studie 3
blootgesteld 1.jpeg
blootgesteld 2.jpeg

Blootgesteld 2, 80 bij 55

WhatsApp Image 2021-06-08 at 10.33.50 (1

Blootgesteld 3, 41 bij 55

Blootgesteld 1, 39 bij 55

schets 1
schets 2
schets 3
schets 4
studie 1
studie 2
studie 3
studie 4
studie 5
bottom of page